Marsvinen bor i en friggebod på ca 12 kvadratmeter. Det finns 18 burar för marsvinen att bo i. Flera av burarna går dock att slå ihop till en större bur om det behövs.  Alla burar är 0,8 meter djupa och sen varierar de i längd. Just nu har vi fyra lite större flockburar som är cirka två meter långa och de andra är cirka 1 meter långa. I de mindre burarna bor det oftast två eller tre marsvin och i de större burarna så bor det mellan fyra till nio marsvin.

 

Burarna har vi byggt själva genom att sätta fast reglar som vi sedan lagt spånskivor på. Sedan har vi satt in  en plastmatta som också är uppvikt en bit (cirka 10 cm) mot burväggen för att det ska vara lätt att hålla rent i burarna. Varje bur har en plexiglasskiva som dörr. Plexiglasskivan vilar på vinkelgärn som också fungerar som sopsäckshållare när det är dags att städa vilket underlättar rengöringen. 

Ytterväggar har jag byggt av lite hårdare skiva(plywood) som ska tåla lite mer slitage. Som mellanväggar har jag satt spånskivor. Mellanväggarna är lätta att ta lös. I vissa burar har jag satt nät längst upp då vissa hanar annars är benägna att utföra förvånasvärt spänstiga hopp för att komma över till en  annan bur. 

 

I alla burar har vi satt diodlister som ger ett bra ljus i marsvinsburarna. Ljuset styrs med timer så att marsvinen har samma dygnsrytm varje dag oavsett vad vi har för oss. Nästa projekt är att sätta nipplar i varje bur med slangar som går till en stor vattenbehållare så att detta eviga byte varje dag och rengöring av vattenflaskor försvinner. 

 

Till hus har jag satt in spånskivor i flera av burarna som vilar på hyllkonsoler. Det för att jag vill ha koll på marsvinen utan att behöva störa dem genom att lyfta på hus med täckande väggar. Det underlättar också vid städningen.  I vissa av burarna har jag dock lösa hus som vi antingen har byggt själva eller som vi har vunnit som pris på utställningar.

Bildgalleri: Så här bor marsvinen